Dare to ask stupid questions. Haasta kysymällä tyhmiä kysymyksiä.

-Jordan Peterson

Tämän ohjeen Jordan Peterson antoi tyttärelleen, kun tämä sai ensimmäisen työpaikkansa. Tytär oli lähestynyt isäänsä, kun oli aloittanut työt isossa firmassa, minkä toiminta, ala, eivätkä ihmiset olleet hänelle tuttuja. Hän toivoi psykologi-isänsä opettavan, miten hän onnistuisi näyttämään itsevarmalta. Ja samalla pimittämään muilta sen tiedon, ettei tiedä mistään mitään.

Jordan Peterson on saanut erityisesti TikTokissa ja Youtubessa huomiota konservatiivisilla ulostuloillaan sukupuolesta, trans-ihmisten oikeuksista sekä oikeistolaisesta poliittisista näkemyksistään. Kun näin haastattelun Petersonista ensimmäisen kerran, raivostuin. Jäin katsomaan videota, missä hän kuvasi naisten olevan miehiä sopivampia hoivatyöhön biologian vuoksi. Se oli hänen mielestään jopa luonnollisin asia maailmassa. Raivostani huolimatta en suostunut siihen, että olisin asettanut itseni kuplaan ja siirtynyt uuteen videoon Petersonin kasvojen ilmestyessä näytölle. Olin päättänyt, että jos olen jonkun kanssa eri mieltä, haluan oppia lisää. Haluan ymmärtää.

Jordan Petersonin itsevarma esiintyminen, selkeys sekä perustellut mielipiteet ovat valloittavaa seurattavaa. Vaikka olinkin hänen kanssaan eri mieltä. Joku voisi kutsua tätä hate-watchaamiseksi. Eräänä päivänä vastaani osui haastattelu, missä hän kertoi parantanuneensa masennuksensa siirtymällä carnivore-ruokavalioon. Hän kuvaili painonsa putoamista ja mielialan kohoamista. Se toi häneen inhimillisyyttä – hänkin on kokenut haasteita elämässään. Viikon päästä näin videon, missä hän kertoi hoitaneensa vastaanotollaan vakavasti masentunutta, hyvin luovaa nuorta miestä. Peterson itki. Hän kertoi, miten häntä surettaa kuinka luovat ihmiset ovat usein hyvin epävarmoja. Petersonin hoitama nuori mies oli itse päättänyt päivänsä.

Vastatessaan tyttärensä kysymykseen siitä, miten hän näyttäisi itsevarmemmalta työpaikallaan, Peterson vastasi: ”Kysy tyhmiä kysymyksiä”. Tytär oli vastauksesta äimissään. Peterson jatkoi: ”Joka ikinen sen yrityksen työntekijä, mukaan lukien toimitusjohtaja, on ollut joskus samassa tilanteessa kuin sinä – ettei tiedä mitä ympärillä tapahtuu. Älä alistu ajatukseesi siitä, että sinun tulisi tietää samat asiat kuin he nyt tietävät. Kysy siis tyhmiä kysymyksiä. SIllä on kaksi seurausta. Ensinnäkin, olet oppinut asian, eikä sinun tarvitse kysyä samaa asiaa enää toista kertaa. Ja toiseksi, sinä osaat vastata samaan kysymykseen, kun tulevaisuudessa joku kysyy sitä sinulta. Ja kolmantena, avaat mahdollisuuden ääneen ihmetellä, miksi tosiaan toimitaan tietyllä tavalla. Ja näin kaikilla, toimitusjohtaja mukaan lukien, on mahdollisuus oppia jotain uutta.”

Jordan Peterson, jota ensinäkemältä halusin vihata hänen mielipiteidensä takia, avasi mieleni ymmärtämään mikä arvo on siinä, ettei tiedä kaikkea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *